Civilség

politikaszinhaza Címkék: civil2009.07.29. 01:09

Érdekes weblapra bukkantunk a minap. Seress "nemzetmentő" Mária újabb(?) civilnek nevezett mozgalmára. Rögtön a főlapról nyílik az alábbi http://civilmozgalom.hu/allas.php link, amely a szervezeti lefedettséget és csatlakozási lehetőségeket tárja elénk.

Egy dolgot azonban nem értek. Egy civil mozgalom miért szerveződik választókerületi alapon? Ha pedig párt készül, akkor miért járatja le a "civil" kifejezést sokadjára? Ennyire menő lett ez a civil dolog? Kérdéseimre a következő válaszokat kaptam:

- Ha valóban "civil mozgalomról" beszélünk, akkor miért választókerületi szinten szerveződtök?? Kicsit kilóg a lóláb.

- Kedves érdeklődő, miért hogyan kellene, kocsmai címek szerint?

Lóláb... ne röhögtess már, mire jöttél rá ilyen villámgyorsan? Csak nem arra, hogy részt fogunk venni a következő választáson?
Ez nagy teljesítmény volt, még jó hogy már száz helyen le lett írva és el lett mondva.

Gratulálunk a helyzetfelismeréshez!

- Akkor ti mitől vagytok civilek és miért nem (kimondva a lényeget) pártként szerveződtök??? Így egyszerűbb behülyíteni az embereket?

- Olyat el sem bírnál képzelni, hogy civilek összefognak a pártok diktatúrájával szemben?
Pedig nem egy bonyolult művelet.

Hát igen, milyen gyönyörű... Sok millió civil összefog a pártok diktatúrája ellen. De akkor miért akarnak ők is párttá alakulni és indulni a választásokon? Ja, már értem. Ők civilek. Az a párt majd más lesz. Amolyan civil párt, mert az cool meg tiszta, de a legfőbb erőssége, hogy igazi civilek fogják alkotni. Ezek szerint a ma bejegyzett pártokat nem is civilek alapították? Akkor kicsodák? 

Ha kicsit jobban belegondolunk, akkor mindenki lehet civil. Elég sokan élnek is ezzel a "politikai fegyverrel". Fritz "fidesz" Tamás is civil, noha az általa kontrollált "Civil Összefogás Fórum" nevű szervezet április 5-i kormánybuktató (igazi civil cél, nemde?) demonstráció a fidesz.hu-n főhírként szerepelt (http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=131455) Bár az is lehet, hogy Orbán Viktoréknak is hirtelen szimpatikus lett ez a civil összefogás és azért támogatták, hiszen a Fidesz az emberek pártja. Mindenesetre a következő Fritz féle (Civil összefogás Fórum - már a neve is bicskanyitogató) demonstráció főszónoka Tarlós István volt. Ő is civil. Civil mert éppen nem a fővárosi közgyűlésben ült, hanem egyszerű emberré változott, amolyan civillé, mint Gyurcsány Ferenc a Tarka Magyar! demonstráción. Ő kifejezetten magánemberként ment ki a kirekesztésellenes demonstrációra, mivel ezt ma Magyarországon természetesen jól szét lehet választani. Van mikor politikus az ember és van mikor civil. Elég kafkai a dolog.

Kár lenne tovább sorolni a szánalmas civilnek hazudott húzásokat a magyar szociális meg civil fórumoktól kezdve kezdve a zuschlagék által összegrundolt GYIK-es kamu szervezeteken át (www.gyik.hu) a Szeretem Magyarországot Mozgalomig, mivel minden ilyen képződmény hatalmi célokat szolgál és a háttérből pártpolitikusok agyalják ki és működtetik azokat. Persze vannak kivételek is, de azok meg kifejezetten szánalmasak. Szalonképtelen szerencsétlenekből, bukott politikusokból és közéleti maffiózókból állnak.

Arra a kérdésre pedig, hogy mit is értenek "civil" kifejezés alatt, illetve, hogy mitől lesz valaki a "civilek vezetője" és akkor ő kiket is képvisel, senkitől sem kaptunk még értelmes választ. Egy politikus a pártját képviseli, az egyházi vezető a felekezetét, a szakszervezeti vezető az ágazati vagy konföderációs tagságát, a hallgatói önkormányzat a hallgatókat (elvileg) a mozgássérültek szervezete a mozgássérülteket, a szakmai alapokon szerveződők (pl. Levegő Munkacsoport) pedig azt a bizonyos speciális területet, szóval tiszta a sor. Egyik előbb említett csoport sem nevezi azonban magát a civilek, az emberek  kizárólagos képviselőjének.

A kérdés továbbra is él. Az ún. "civil" vezetőket ki hatalamazza fel arra, hogy a mi nevünkben ugassanak és nyilatkozgassanak?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://politikaszinhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr811274817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
süti beállítások módosítása